پیتزا، عشق همیشگی
برای بعضیها، پیتزا فقط یه غذاست. برای من؟ یه تجربهی بینظیره. شاید یه ترکیب ساده به نظر بیاد، خمیر، سس، پنیر، چند تا تاپینگ، ولی پشت همین ظاهر ساده، دنیایی از عشق و مهارت و خلاقیت خوابیده. از اولین باری که تو بچگی بوی پیتزا رو توی کوچه حس کردم تا امروز که خودم با عشق پیتزا درست میکنم، یه چیز توی دلم روشن میمونه: پیتزا فقط یه وعدهی غذایی نیست، یه حس گرم و صمیمیه. مثل در آغوش گرفتن یه دوست قدیمی.

🌿 همه چیز از خمیر شروع میشه
هیچچیزی تو پیتزا مهمتر از خمیر نیست. خمیر مثل بوم نقاشیه؛ هرچی روی اون بکشیم، مهمه که بومش محکم، قابل اعتماد و دلنشین باشه. من سالها زمان گذاشتم تا به خمیر ایدهآل خودم برسم. خمیری که وقتی دستم بهش میخوره، بفهمم زندهست. باید نرم باشه، انعطافپذیر، بدون اینکه به دست بچسبه. راز این خمیر؟ آرد خوب، مخمر تازه، و از همه مهمتر: زمان.
یه خمیر خوب باید استراحت کنه. نمیتونی عجله کنی. من معمولاً خمیر رو شب قبل درست میکنم، میذارم تو یخچال و اجازه میدم آروم ور بیاد. این فرآیند باعث میشه طعم خمیر عمق بگیره، حبابهای هوا توش شکل بگیره و وقتی توی فر میره، به اون تُردی دلانگیز برسه که همهمون عاشقشیم.
خودم گاهی با آرد سمولینا ترکیبش میکنم، گاهی یه قطره عسل میزنم به خمیر که یه تهمزه خاص بهش بده. پخت پیتزا یه نوع هنر شخصیه و خمیرش، نقطهی شروع این هنر.
🧀 پنیر؛ روح پیتزا
بذار صادق باشیم، یکی از دلایلی که بیشترمون پیتزا دوست داریم، همین کش معروف پنیره! ولی ماجرا خیلی فراتر از کش اومدن پنیره. پنیر باید بتونه بافت، طعم، و حتی ظاهر پیتزا رو بسازه.
موزارلا، بدون شک ملکهی پنیرهای پیتزاست. اما موزارلا هم انواع مختلف داره. موزارلا صنعتی خوبه، ولی اگه بتونی پنیر بوفالوی تازه گیر بیاری… اون دیگه یه چیز دیگهست! کش میاد، ولی در عین حال خامهایه و یه تهطعم لطیف شیر داره.
من عاشق اینم که پنیر رو ترکیبی استفاده کنم. مثلاً موزارلا برای کش، پارمزان برای عمق و کمی تندی، و گاهی حتی چدار برای یه تلخی دلچسب. پنیر نباید فقط یه لایه ضخیم باشه، بلکه باید با مواد دیگه همصدا بشه، نه اینکه صداشونو خفه کنه.
🍅 سس؛ امضای هر آشپز
سس برای من مثل امضا روی یک نقاشیه. هم سادهست، هم پیچیده. ساده چون معمولاً موادش قابل شمارشه. پیچیده چون اون تناسب بین گوجه، روغن زیتون، سیر، و ادویههاست که تفاوت بین یه پیتزای معمولی و یه پیتزای فراموشنشدنی رو میسازه.
من عاشق اینم که از گوجه تازه استفاده کنم. گوجههای رسیدهی تابستونی رو بلانچ میکنم، پوست میگیرم، میکوبم و میذارم با کمی روغن زیتون و سیر ملایم بجوشه. بعضی وقتا یه برگ ریحون تازه میندازم توش که عطرش پخش شه. هیچوقت سس رو زیاد نمیپزم. باید طراوت گوجه حفظ شه. بعضی وقتا یه قاشق کوچیک سرکه بالزامیک میزنم که یه عمق خاص بده.
سس نباید غرقکننده باشه. باید لایهای نازک باشه که به خمیر بچسبه، نه اینکه ازش جدا شه. سس خوب، پیتزا رو بیدار میکنه.

🫑 تاپینگ؛ دنیایی بیپایان از خلاقیت
اینجا دقیقاً جاییه که هر کسی میتونه خودشو نشون بده. هر پیتزا یه بوم نقاشیه، و هر تاپینگ مثل یه رنگ خاصه. انتخابهات باید هدفدار باشه. نباید فقط هر چی دم دستت بود بریزی روش.
اگه عاشق پیتزای گوشتیای، ترکیب پپرونی، سوسیس ایتالیایی، و ژامبون دودی میتونه یه انفجار طعم بسازه. ولی نباید همه رو با هم بریزی که پیتزا تبدیل شه به یه مهمونی شلوغ بینظم. باید به تعادل فکر کنی.ا
من خودم عاشق پیتزای سبزیجاتم. زیتون سیاه، قارچ تازه، فلفل دلمهای رنگی، پیاز کاراملی… و یه خورده پنیر بز یا فتا برای یه پیچ طعمی متفاوت. گاهی حتی از آرتیشو، گوجه خشک یا ریکوتای تازه استفاده میکنم.
تاپینگ خوب اونیه که هم با خمیر و سس و پنیر همخونی داره، هم یه داستانی برای گفتن داره.
🔥 فر؛ جادوی پخت
فر جاییه که همهچی به حقیقت تبدیل میشه. همون جایی که پیتزا از یه تکه خمیر خالی تبدیل میشه به یه اثر هنری. دمای بالا مهمه. خیلی مهم. تو خونه معمولاً نمیشه به دمای فرهای پیتزافروشیها رسید، ولی با کمی ترفند میتونی نزدیک شی.
من همیشه سنگ پیتزا یا سینی چدنی رو از قبل توی فر داغ میکنم. دما رو تا جایی که فر اجازه میده بالا میبرم (مثلاً ۲۵۰ درجه). وقتی خمیر میاد روی سنگ داغ، سریع میپزه، پف میکنه، کفش تُرد میشه و پنیر آب میشه.
زمان پخت مهمه. پیتزا باید سریع بپزه تا مواد از هم نپاشن و خمیر خشک نشه. اگه حس کردی پنیر زودتر آب شده، چند لحظه آخر فقط گریل رو روشن کن تا روش طلایی شه.
❤️ پیتزا یعنی با هم بودن
نهایت لذت پیتزا، تو لحظهی خوردنشه. اون لحظه که پیتزا رو از فر درمیاری، عطرش تو خونه میپیچه و همه دور میز جمع میشن. تو اون لحظههاست که میفهمی چرا عاشق این غذای سادهای. چون پیتزا فقط خوشمزه نیست، خاطرهسازه.
من بارها دیدم که پیتزا باعث شده غریبهها رفیق شن، خونوادهها بخندن، و شبها خاصتر شن. شاید دلیل اینهمه محبوبیت پیتزا همین باشه؛ اینکه خودش یه بهونهست برای دور هم بودن. برای اینکه لحظهها رو جشن بگیریم.